Informacije o projektu

O projektu:

Srednja škola "Arboretum Opeka" sa svojim partnerom, Poljoprivrednom školom iz Zagreba, krenula je u projekt „Stepenica više u poljoprivredi“.

                Projekt "Stepenica više u poljoprivredi" sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013., sheme za dodjelu bespovratnih sredstava – Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II.

Vrijednost projekta je 734.998,87 kn, od čega 698.248,93 kn ili 95% predstavlja financijsku potporu Europske Unije, u skladu s ugovorom sklopljenim s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta kao posredničkim tijelom razine 1 i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kao posredničkim tijelom razine 2. Preostalih 36.749,94 kn financira Srednja škola “Arboretum Opeka”, odnosno Varaždinska županija. Projekt će trajati 12 mjeseci (od 30. studenog 2015. do 29. studenog 2016. godine).

Projekt radi na razvoju i provedbi novih programa obrazovanja odraslih: gospodarstvenik/ica u agroturizmu i proizvođač/ic i prerađivač/ica ljekovitog i aromatičnog bilja. Novi programi bit će temeljeni na znanjima, vještinama, ishodima učenja usklađenim sa zahtjevima Europske unije i Hrvatskog kvalifikacijskog okvira te standardima kvalifikacija i zanimanja. Projekt će omogućiti stvaranje kadrovskih i materijalnih uvjeta za provedbu novih programa. Projektom će se unaprijediti kompetencije strukovnih nastavnika obiju škola, a bit će kupljena i oprema neophodna za provedbu pilot programa osposobljavanja.

Hrvatska uvozi oko 80% ljekovitog i aromatičnog bilja potrebnog za proizvodnju farmaceutske i kozmetičke industrije. Potencijali za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u Republici Hrvatskoj nisu dovoljno iskorišteni, kao niti mogućnosti (samo)zapošljavanja u ovoj djelatnosti. Uvođenjem novog programa osposobljavanja „proizvođač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatičnog bilja“ dobit ćemo kvalitetne djelatnike koji će biti u mogućnosti da potaknu proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja i osiguraju egzistenciju za sebe i svoje obitelji.

Strategije razvoja Varaždinske i Zagrebačke županije iskazuju potrebu i za razvijanjem turizma, osobito agroturizma, koji ima perspektivu postati značajan izvor prihoda i zaposlenosti. Agroturizam istovremeno predstavlja mogućnost plasmana tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, što predstavlja dodanu vrijednost i pridonosi boljem ruralnom razvoju, pa je i stjecanje znanja s područja agroturizma postalo imperativ daljnjeg razvoja ovih djelatnosti u našim županijama. Ovo će biti prvi obrazovni program takve vrste u Republici Hrvatskoj!

Nezaposlene osobe koje se bave poljoprivredom ili imaju vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, vlasnici poljoprivrednih gospodarstava koji teže razvoju agroturizma, prodaji i promociji vlastitih proizvoda, budući poljoprivredni proizvođači i svi drugi koji žele steći relevantne kompetencije u navedenim djelatnostima, biti konkurentniji na tržištu rada, osigurati si bolju zapošljivost i razviti svoj poduzetnički duh – naći će svoje mjesto u aktivnostima ovoga projekta i profitirati od njega.

 

Uhvatimo korak s trendovima ruralnog razvoja i budimo dio budućnosti!


Realizacija projekta


Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva

U ponedjeljak 30.studenog 2015., u Zagrebu je u Konferencijskoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održano svečano uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva u okviru natječaja „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih, faza II“ iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007-2013.


Ugovore ukupne vrijednosti 29.030.000,00 kuna dodijelili su prof.dr.sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, g. Mile Živčić, a uručivanju ugovora prisustvovao je i prof.dr.sc. Mirando Mrsić dr.med., ministar rada i mirovinskog sustava.

Dodjelom bespovratnih sredstava u okviru ovog Poziva nastoji se doprinijeti relevantnosti i kvaliteti obrazovne ponude ustanova za obrazovanje odraslih kako bi se povećala konkurentnost odraslih polaznika na tržištu rada, njihova mobilnost i aktivnija uloga u društvu te kako bi se uspostavio sustav osiguranja kvalitete u sustavu obrazovanja odraslih i bolje usklađivanje s lokalnim/regionalnim potrebama. Na natječaj se prijavilo 80 projekata, a 25 najuspješnijih je dobilo bespovratna sredstva.

Projekt Srednje škole „Arboretum Opeka “ Stepenica više u poljoprivredi također je pozitivno ocijenjen na ovome natječaju te mu je ukupna vrijednost 734.998,87 kuna od čega  698.248,93 (95%) su bespovratna sredstva. U projektu osim Srednje škole „Arboretum Opeka“ koja je nositelj projekta sudjeluje i Poljoprivredna škola Zagreb, a trajanje projekta je 12 mjeseci. Ugovor je potpisala ravnateljica škole mr.sc. Rajka Tršinski.

Cilj projekta je razvoj i provedba novih programa obrazovanja odraslih: gospodarstvenik/ica u agroturizmu i proizvođač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatičnog bilja temeljenih na znanjima, vještinama, ishodima učenja prema EU i HKO standardima i zanimanja te stvaranje kadrovskih i materijalnih uvjeta za njihovu provedbu. Ciljane skupine su 9 strukovnih nastavnika koji provode obrazovanje odraslih i 40 polaznika programa iz dvije škole (nezaposleni, vlasnici OPG-a i PG-a, budući poljoprivredni proizvođači). Obrazovanje za polaznike programa bit će besplatno. 


Prvi sastanak tima za analizu tržišta

Na prvom sastanku koji je održan 8. siječnja 2016. godine formiran je tim za analizu tržišta.

U stručni tim je ušlo 7 strukovnih nastavnika iz područja poljoprivrede i agroturizma: iz škole nositelja projekta 5 članova, iz partner škole 2 člana te jedan  predstavnik gospodarstva (Mladen Jakopović) koji se bavi proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja i ima razvijeni eko-turizam te ugovoreni je vanjski stručnjak za analizu tržišta (Ljiljana Blažević). Na sastanku su sastavljeni anketni upitnici za proizvođače i prerađivače ljekovitog i aromatičnog bilja i za agroturistička gospodarstva ) koji je nužan preduvjet za izradu kvalitetnih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija te koji će dati direktan uvid u stvarne potrebe za kompeticijama i vještinama u navedenim sektorima.


Predstavljanje projekta Stepenica više u poljoprivredi

U utorak 19. siječnja 2016. godine u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ predstavljen je  projekt „Stepenica više u poljoprivredi“ odobren u okviru natječaja „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih, faza II“ iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007-2013.

Projekt je ukupne vrijednosti 734.998,87 kuna, od čega su 698.248,93 kuna bespovratna sredstva, dok ostatak od pet posto Srednjoj školi sufinancira Varaždinska županija.

Srednja škola „Arboretum Opeka“ nositelj je projekta koji je započeo u prosincu prošle godine i traje 12 mjeseci, dok je partner na projektu Poljoprivredna škola Zagreb. Ugovor s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih o dodjeli sredstava u studenom prošle godine potpisala je ravnateljica Srednje škole mr.sc. Rajka Tršinski, koja je istaknula kako se na projektu radi o obrazovanju odraslih, te izrazila nadu da će po završetku projekta postojati interes za implementaciju novih smjerova obrazovanja na ovoj školi.

 

Projekt „Stepenica više u poljoprivredi“ predstavila je voditeljica Marina Šmidlehner, koja je pojasnila ciljeve projekta, a to su razvoj i provedba novih programa obrazovanja odraslih, i to gospodarstvenik/ica u agroturizmu i proizvođač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatičnog bilja, temeljena na znanjima, vještinama, ishodima učenja prema EU i HKO standardima i zanimanja, a rezultat je i stvaranje kadrovskih i materijalnih uvjeta za njihovu provedbu. Ciljane skupine su devetero strukovnih nastavnika koji provode obrazovanje odraslih i 40 polaznika programa iz dvije škole (nezaposleni, vlasnici OPG-a i PG-a, budući poljoprivredni proizvođači), za koje je navedeno obrazovanje besplatno.

Predstavljanju projekta nazočio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je istaknuo zadovoljstvo sudjelovanjem Srednje škole Arboretum Opeka na projektu financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

–Vrijednost projekta je višestruko veća jer će kroz njega 9 strukovnih nastavnika iz poljoprivrednog područja dobiti znanja koje će prenositi drugima kroz svoj radni vijek. U poljoprivredi ima sve više novih zanimanja i traže se novi putevi koji se u pravilu isplate, a ovaj vrijedan projekt upravo to nudi za 40 polaznika koji će kroz spomenute programe dobiti nova znanje i vještine - zaključio je zamjenik župana Alen Kišić.

Također uz zamjenika župana na predstavljanju je prisustvovala Tanja Banfić iz Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, Predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Varaždin Devid Kos koji je napomenuo kako se ovim otvara više mogućnosti suradnje i edukacija nezaposlenih osoba koje će tako steći kompetencije koje se traže na tržištu te se na osnovu toga (samo)zaposliti, te Mara Bogović iz Savjetodavne službe, rukovoditeljica podružnice Varaždinske županije, koja je napomenula daće ovakve edukacije biti uvjet za dodjelu poticaja i prijavu na različite projekte.

U petak 22. siječnja 2016. godine u Poljoprivrednoj školi Zagreb predstavljen je  projekt „Stepenica više u poljoprivredi“.

Projekt „Stepenica više u poljoprivredi“ predstavila je voditeljica Marina Šmidlehner dipl.ing.agr.

Predstavljanju projekta prisustovala  je viša stručna savjetnica u Agenciji za  strukovno obrazovanje gospođa Dragica Vrgoč. Svaki novi obrazovni program, svaki novi polaznik i educirani stručni nastavnik u području poljoprivrede stepenica je više za cijeli sektor Poljoprivrede, prehrane i veterine – zaključila je Dragica Vrgoč dipl.ing.agr.

Također predstavljanju projekta nazočila je i Voditeljica obrazovanja odraslih u Poljoprivrenoj školi Zagreb, Željka Tolić dipl.ing.agr. Ona nam je ukratko predstavila ponudu obrazovnih programa u Poljoprivrednoj školi Zagreb. Naglasila je da  prilikom izrade novih obrazovnih programa u ovom projektu je vrlo bitna suradnja s OPG-ovima registriranim u području agroturizma  i/ili onih koji se bave uzgojem aromatičnog i začinskog bilja. Da postoji veliki interes za uzgojem aromatičnog i začinskog bilja u RH pokazuje i činjenica da je tema ovogodišnjeg školskog i državnog natjecanja u sektoru poljoprivrede, ''Uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja '' - zaključila je Željka Tolić.

Na predstavljanju projekta također su bili i domaći proizvođači aromatičnog i začinskog bilja i iznijeli svoja mišljenja i sugestije. Gospoda Francetić, Zubak i Ferenčić potvrdila su samo važnost ovog projekta kako za njih tako i za sve druge proizvođače aromatičnog i začinskog bilja. Smatraju da će  polaznici  koji će završiti ove programe zasigurno susresti se sa puno manje problema u svojim počecima nego što su se oni kako u tehnologiji uzgoja tako i u preradi bilja. Znanje koje posjeduju je vrijedno ali vrlo rado će ga podijeliti sa nastavnicima i na taj način im olakšati pisanje novih obrazovnih programa – rekao je gospodin Francetić.


Drugi sastanak stručnog tima za analizu tržišta

29. Siječnja 2016. godine u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“  preko video linka održan je drugi sastanak stručnog tima za analizu tržišta koja se provodi u sklopu projekta Stepenica više u poljoprivredi. Anketiranje je započelo 08.01.2016. i završava 29.01.2016., paralelno se već izrađuju analize sektora agroturizma i ljekovitog aromatičnog bilja. Istovremeno kako se ispitivanja završavaju vrši se obrada prikupljenih podataka.

Treći sastanak tima za analizu tržišta

16. veljače 2016. održao se treći sastanak tima za analizu tržišta. Gđa. Ljiljana Blažević, ugovoreni vanjski stručnjak za analizu tržišta, prezentirala je stručnom timu svoj dosadašnji rad i zaključke analize tržišta. Završna je studija „Analiza tržišta“ izrađena je sa analizama sektora agroturizma i proizvodnje/prerade ljekovitog i aromatičnog bilja. Kratki pregled analize nalazi se u privitku.Prvi sastanak tima za stvaranje uvjeta i razvoj novog programa

Na prvom sastanku formiran je tim za stvaranje uvjeta i razvoj novog programa.

U stručni tim je ušlo 7 strukovnih nastavnika iz područja poljoprivrede i agroturizma: iz škole nositelja projekta 5 članova, iz partner škole 2 člana te jedan  predstavnik gospodarstva koji se bavi proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja i ima razvijeni eko-turizam. Ugovoreni je vanjski stručnjak za izradu standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i programa za gospodarstvenika/cu u agroturizmu i proizvođača/icu i prerađivača/icu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Gospodin Ivo Tunjić, ugovoreni vanjski stručnjak, upoznao je stručni tim sa HKO i Standardom zanimanja te objasnio metodologiju za izradu standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i strukovnog kurikuluma za program obrazovanja.

Stručni tim podijeljen je u dvije skupine. Jedna skupina radila je na standardu zanimanja za proizvođača/icu i prerađivača/icu ljekovitog i aromatičnog bilja, a druga skupina na standardu zanimanja za gospodarstvenika/ca u agroturizmu. Svaka skupina svoj rad na kraju je prezentirala, a svi članovi mogli su komentirati izrađene standarde zanimanja. Gosp. Tunjić naše podatke za standard zanimanja unijet će u službene obrasce kojim se prijavljuje SZ te će poslati stručnom timu na uvid. Svaki član moći će komentirati i predložiti izmjene.


Drugi sastanak tima za stvaranje uvjeta i razvoj novog programa

Članovi Stručnog tima pregledali su ažurirane standarde zanimanja za proizvođača/icu i prerađivača/icu ljekovitog i aromatičnog bilja i gospodarstvenika/icu u agroturizmu, komentirali su napravljene standarde zanimanja.

Svi članovi Stručnog tima složili su se sa iznesenim zaključcima te su Standardi zanimanja prihvaćeni. 

Gospodin Ivo Tunjić, ugovoreni vanjski stručnjak, upoznao je stručni tim sa Standardom kvalifikacija te objasnio metodologiju za izradu standarda kvalifikacija za nove programe obrazovanja.

                Članovi stručnog tima izradili su standarde zanimanja. Gosp. Tunjić naše podatke za standard kvalifikacija unijet će u službene obrasce kojim se prijavljuje SK te će poslati stručnom timu na uvid. Svaki član moći će komentirati i predložiti izmjene do 29. ožujka 2016. godine.


Treći sastanak tima za stvaranje uvjeta i razvoj novog programa

Članovi stručnog tima izradili su planove i programe

Članovi Stručnog tima pregledali su ažurirane standarde kvalifikacija za proizvođača/icu i prerađivača/icu ljekovitog i aromatičnog bilja i gospodarstvenika/icu u agroturizmu, komentirali su napravljene standarde kvalifikacija.  Svi članovi Stručnog tima složili su se sa iznesenim zaključcima te su Standardi kvalifikacija prihvaćeni. 

Gospodin Ivo Tunjić, ugovoreni vanjski stručnjak, upoznao je stručni tim sa izradom planova i programa za nove programe osposobljavanja odraslih te objasnio metodologiju

                Članovi stručnog tima izradili su planove i programe, a gosp. Tunjić naše podatke unijet će u službene obrasce kojim se prijavljuju novi programi te će poslati stručnom timu na uvid. Svaki član moći će komentirati i predložiti izmjene.


Četvrti sastanak tima za stvaranje uvjeta i razvoj novog programa

Članovi Stručnog tima pregledali su ažurirane planove i programe za proizvođača/icu i prerađivača/icu ljekovitog i aromatičnog bilja i gospodarstvenika/icu u agroturizmu i  komentirali napravljene planove i programe. 

Svi članovi Stručnog tima složili su se sa iznesenim zaključcima te su planovi i programi  prihvaćeni.  Gospodin Ivo Tunjić, ugovoreni vanjski stručnjak, upoznao je stručni tim sa prijavama SZ, SK i programa nadležnim ustanovama.

Stručni tim dogovorio se između sebe tko će i za koje predmeta pripremati radne materijale za nove programe obrazovanja odraslih, te da će svi materijali biti gotovi do 30. lipnja 2016. godine.

Voditeljica projekta ukratko je prošla kroz sadržaj sva 4. sastanka stručnog tima za stvaranje uvjeta i razvoj novog programa. Donijeti je zaključak da sve sto je planirano u ovaj aktivnosti je i realizirano.

Koordinator projekta gosp. Miljenko Martinčević informirao je sve prisutne o aktivnostima koje slijede u svibnju, lipnju i srpnju 2016. godine.

.Stručni tim dogovorio je vrijeme početka kretanja osposobljavanja za polaznike programa. 29. kolovoza započet će se sa programom osposobljavanja, a sredinom kolovoza započet će prijave polaznika.


Edukacija nastavnika na temu proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja

U sklopu projekta „Stepenica više u poljoprivredi“ u  Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ i Poljoprivredni školi Zagreb, od 4.-8. travnja 2016. godine održala se edukacija nastavnika u području proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja. Edukaciji je prisustvovalo 5 nastavnika Srednje škole „Arboretum Opeka“ i 4 nastavnika Poljoprivredne škole Zagreb.

Ciljevi edukacije bili su:

Upoznati polaznike sa značenjem i mogućnosti uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja te prednostima uzgoja pred prikupljanjem.
Upoznati polaznike sa morfološkim i biološkim karakteristikama najvažniji samoniklih i kultiviranih biljnih vrsta te osnovnim tehnologijama proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja
Upoznavanje najvažnijih ljekovitih samoniklih i kultiviranih ljekovitih i aromatičnih vrsta uzgajanih u Hrvatskoj te procesima njihova sušenja, dorade, prerade i upotrebe

Edukacija je uspješno završena!


Edukacija nastavnika na temu e-učenje

U sklopu projketa „Stepenica više u poljoprivredi“ u  Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ u Marčanu 17. i 18. ožujka 2016. godine održala se dvodnevna edukacija nastavnika na temu e-učenja. Edukaciji je prisustvovalo 12 nastavnika Srednje škole „Arboretum Opeka“ i 4 nastavnika Poljoprivredne škole Zagreb.

Ciljevi edukacije bili su:

Upoznavanje s osnovnim principima e-učenja i programskim rješenjima,
Upoznavanje s web, komunikacijskim i administrativnim alatima,
Upoznavanje Web sučelje LMS-a Moodlea
Vježbe

Edukacija je uspješno završena!

Zadnji puta izmijenjeno: Četvrtak, 19 Svibanj 2016, 08:32